Ma: 2020.09.28. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Életfogytiglanit kapott a kézigránátos gyilkos
MTI 2012.03.03. 9:38:00

Egy embert életfogytiglani, hármat határozott időtartamú - 15 év, 12 év, illetve 10 év - fegyházbüntetéssel sújtott pénteken a Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen a két halálos áldozatot követelő, 2008. novemberi pécsi kézigránátos gyilkosság vádlottjai közül.A bíróság Oltai Judit vezette tanácsa Bogdán János volt rendőrt és testvérét, Bogdán Jenő egykori kővágószőlősi cigány kisebbségi képviselőt, Balogh Sándort, valamint élettársát, Orsós Zsanettet előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölésben találta bűnösnek. A törvényszék Bogdán Jenőt mint tettest ítélte életfogytiglani szabadságvesztésre, ő a legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. Bogdán János felbujtóként 15 év, Orsós Zsanett és Balogh Sándor bűnsegédként 12 év, illetve 10 év fegyházbüntetést kapott.

Bogdán János és Bogdán Jenő 2008 nyarán állapodott meg abban, hogy megleckéztetik az előbbi férfi szomszédját, akivel az régóta haragban állt. A későbbi sértett éjjelente rendszeresen hangosan hallgatott zenét az autójában, a kutyája pedig többször megkergette Bogdán János gyerekeit és vendégeit. Amikor Bogdán János mindezt szóvá tette neki, a szomszéd megfenyegette, hogy megöli őt és a családját.

A Bogdán testvérek felvették a kapcsolatot az Alsószentmártonban lakó Balogh Sándorral, hogy rávegyék őt arra, dobjon be kézigránátot haragosuk házába. Ennek érdekében még a helyszínre is elvitték, de Balogh végül nem vállalta a feladatot, a gránátot viszont megszerezte nekik.

Bogdán Jenő és Balogh János élettársa, Orsós Zsanett 2008. november 18-án éjjel együtt mentek el a Fejlődés utcai ingatlanhoz, ahol a nő a helyszínt biztosította, Bogdán Jenő pedig bedobta a robbanószerkezetet az utcafronti ablakon keresztül a hálószobába. A gránát az ágyra esett és felrobbant, ennek következtében a házban lakó férfi és élettársa a helyszínen meghalt, a gyermekek nem sérültek meg. A kicsiket a másik helyiségben tartózkodó nagyobbik lány vitte el a halott szülők mellől és ő értesítette a rendőrséget.

A rendőrség 2009 februárjában fogta el a testvérpárt mint a bűncselekmény feltételezett elkövetőit, társaik később kerültek rendőrkézre. A nyomozók a rasszista indítékot már a tett után nem sokkal kizárták. A bíróság az eljárás során beszerzett bizonyítékok, a vádlotti és tanúvallomások, a poligráfos és szakértői vizsgálatok, a telefonok híváslistái, s egyebek mellett a titkos adatgyűjtés eredményeit értékelve következtetett a bűncselekményt tagadó, a felelősséget egymásra hárító vádlottak bűnösségére.

Oltai Judit bíró hangsúlyozta, hogy bár a vádlottak cselekedete nem a sértett megölésére irányult, tisztában kellett lenniük azzal, hogy a gránát felrobbanása emberek halálát okozhatja. Balogh Sándor kivételével mindannyian tudták, hogy a gyermekek a sértettekkel egy helyiségben alszanak. A bíró megjegyezte: csoda, hogy nekik nem esett bántódásuk. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a szülők franciaágya magasabban volt, mint a gyerekek fekhelye, másrészt az édesanya teste felfogta a gránát repeszeit.

Az ügyész Bogdán János és Balogh Sándor esetében a büntetés súlyosításáért, a védők mind a négy vádlott esetében az eljárás megszüntetéséért, illetve felmentésért, enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

További friss információk
Elgurult a gyógyszer: sodrófával vett elégtételt a megsértett nő
Acélbetétes bakanccsal rugdosta
15, illetve 8 év fegyházbüntetésre ítélték a késes rablókat
Egy 16 éves féleszű levágta magáról a nyomkövetőt, aztán megkéselte a volt jegyesét és annak anyját
Kirabolt egy idős házaspárt, majd Angliába szökött - hat év elteltével végre fegyházba vágják
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat