Ma: 2020.09.27. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
„Jogrend”: egyre több a rablás, védtelen, idős emberek az áldozatok
FH 2011.02.17.
Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján megállapítható, hogy egyre több rablás történik az országban, az áldozatok egyre többször idős, védtelen emberek.Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztálya szerint ennek a tendenciának egyértelműen az az oka, hogy a bűnözők az időseket könnyű pénzszerzési lehetőségnek tekintik. Sokszor csak másnap találnak rá hozzátartozóik a megkötözött, bántalmazott, gyakran életveszélyesen megsérült áldozatokra. a rendőrség megelőzési céllal a távfelügyeleti rendszerek beépítését ajánlja.

Az időseket elsősorban lopásokkal, betörésekkel, csalásokkal károsítják meg. A rendőrség szerint napjaink legdrasztikusabb bűnözési formái, mikor idős, mozgásukban korlátozott emberekre éjszaka törik rá lakásuk ajtaját, majd súlyosan megverik, vallatják őket, miközben átkutatják a lakást, hogy elvigyék adott esetben egy élet munkájával megszerzett értékeket. Sokszor csak másnap találnak rá hozzátartozóik a megkötözött, bántalmazott, gyakran életveszélyesen megsérült áldozatokra.

Sokuk házaló bűnöző

Az esetek elemzésekor találtak olyan összefüggéseket a szakemberek, hogy a házaikban megtámadott idősek a bűncselekményt megelőzően valamilyen módon kapcsolatba kerültek a támadók valamelyikével. Jellemző, hogy a bűnözők egy része "utazó bűnözőként", házalás álcája alatt fordult meg a később megtámadott idős embernél. Ilyenkor feltérképezik az idősek helyzetét, később vagy visszatérnek, hogy kirabolják áldozatukat, vagy más bűnözőknek adnak tippet. A támadók másik típusa valamilyen alkalmi munkát elvállalva kerül kapcsolatba áldozatával, vagy esetleg befogadásra, felkarolásra váró idegenként jelentkezik. Ilyenkor egy idő múlva, mikor kitapasztalják a házigazda szokásait, bántalmazással szerzik meg annak értékeit.

Az idős, rossz egészségi állapotú emberek kevésbé tudnak ellenállni a fenyegetésnek, verésnek. Az áldozattá válás esélyét növeli az elszigeteltség, a fokozott hiszékenység, a veszélyek fel nem ismerése. Növeli a kiszolgáltatottságot a vagyonvédelem elhanyagolása, a korszerűtlen ajtók, ablakok, zárak alkalmazása, illetve, ha jelentősebb mennyiségű készpénzt tartanak otthon.

Az éjszaka támadó bűnözők általában arra számítanak, hogy a védtelen áldozatok nem tudnak segítséget hívni. A rendőrség a megelőzésre a távfelügyeleti, úgynevezett vészhelyzeti-segélyhívó rendszerek beépítését ajánlja.

További friss információk
Acélbetétes bakanccsal rugdosta
15, illetve 8 év fegyházbüntetésre ítélték a késes rablókat
Egy 16 éves féleszű levágta magáról a nyomkövetőt, aztán megkéselte a volt jegyesét és annak anyját
Kirabolt egy idős házaspárt, majd Angliába szökött - hat év elteltével végre fegyházba vágják
20 ezer forintot rabolt a 17 éves „navajonki”, a rendőrök őrizetbe vették
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat