Ma: 2018.06.27. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Bűnözés a nagyvilágban
A német hatóságok teljes csődje a kamionos ügy: tudták, mire készül a tunéziai, mégsem léptek fel ellene
The Local 2017.01.06. 5:39:00

A berlini terrortámadás egyik tragédiája az, hogy meg lehetett volna akadályozni. A német rendőrség jól tudta, hogy Anis Amri iszlamista befolyás alá került, de jogi akadályok miatt nem zárhatták be az egy éve megfigyelés alatt tartott, később tizenkét embert meggyilkoló tunéziait.Amikor Anis Amri lopott kamionjával belehajtott a karácsonyi vásárban a tömegbe, a német titkosszolgálatok és a rendőrség már jól ismerte a radikalizált tunéziai férfi múltját.

Amri a gázolás előtt egy évvel hívta fel magára a terrorelhárítás figyelmét, amikor Észak-Rajna-Vesztfália tartományban részt vett egy iszlamista toborzáson. Azóta többször is felbukkant a tartományi és berlini hatóságok radarján, de a német törvények megvédték a letartóztatástól. Nem tudtak ellene elég bizonyítékot gyűjteni, s mivel a tunéziai hatóságok nem voltak hajlandók visszafogadni őt, Németországban „ragadt”.

Nem engedték Szíriába menni, így Németországban „tette hasznossá magát”

2015. december 23-ai hátizsákos „kirándulását” annak az Abu Walaanak az utasítására tette meg a nyugati országrészben, akit a német hatóságok is a legbefolyásosabb és legveszélyesebb iszlamista szónoknak kiáltottak ki. A toborzót legtöbben csak „az arc nélküli iszlamista hitszónokként” ismerik.

Amri a karácsonyi terrortámadás előtt - novemberben - Szíriába akart utazni négy társával az Iszlám Államhoz, de a titkosszolgálatoknak sikerült megakadályozni, hogy elhagyják az országot.

A Kölner Stadt Anzeiger jelentései szerint Abu Walaa és toborzott csapata németországi terrortámadásra is készültek, és erről a hatóságok is jól tudtak. Amikor komolyabb vizsgálat alá vették a feltételezett terrorcsoportot, a rendőrségnek sikerült két embert beépíteni a hitszónok újoncai közé.

A rendőrség ügynökei a radikalizált társaságban töltött idő alatt megtudták, hogy 2015 őszén már rengeteg fegyvert és gránátot vásároltak, és egy rendőrőrs megtámadásán munkálkodtak.

Már régóta teherautós támadásra készültek

A lap másik biztonsági forrása arról számolt be, hogy a szélsőségesek egy teherautót akartak szerezni, amit először tele akartak tankolni benzinnel, majd egyikük a tömegbe hajtott volna, és az emberek között felrobbantotta volna a járművet.

De a megszerzett információk „haszontalannak” bizonyultak, mivel a rendőrség nem tudott konkrét bizonyítékokkal szolgálni, így a bíróság nem engedte, hogy őrizetbe vegyék a terrorgyanús csapatot.

Azzal dicsekedett, hogy vérfürdőt rendez - engedték, hadd tegye

Bár Amrit bizonyítottan Abu Walaa radikalizálta, a 24 éves tunéziai 2016-ban már önállóan toborzott: arra szólította fel szélsőséges társait, hogy csatlakozzanak hozzá egy németországi terrortámadás kivitelezésében. Először az interneten utánanézett, hogyan kell bombát készíteni, és automata fegyvereket is megpróbált vásárolni. Később a világhálón dicsekedett, hogy vérfürdőt rendez.

De a német hatóságoknak ez sem volt elég Amri letartóztatásához, nem kaptak kézzel fogható bizonyítékokat.

„Nem volt elég veszélyes a kiutasításhoz”

Július 16-án újból felfigyeltek rá a hatóságok, de akkor sem találtak elég terhelő bizonyítékot a tunéziai férfi ellen. A kitelepítésről szóló német törvény 58/a paragrafusa csak akkor engedi a gyors kitoloncolást, ha egy személy a „különösen veszélyes” kategóriába tartozik. De Amrit nem tartották ekkor túl veszélyesnek, így továbbra is Németországban maradhatott.

A nyomozás mélypontja szeptemberben következett. Bár a berlini rendőrség Amri márciusi érkezése óta lehallgatta a férfi telefonját, a hosszabbítást kérvényezésénél csak arra tudtak hivatkozni a bíróságon, hogy a tunéziai férfi kábítószer-kereskedő.

A drogdílereket pedig maximum fél évig lehet lehallgatni, így novembertől Amri szabadon kommunikálhatott több mint egy hónapon keresztül, és csak a karácsonyi terrortámadás és tizenegy halálos áldozat után nevezhették a hatóságok terroristának...

További friss információk
Innsbrucki lakásában találtak holtan egy magyar prostituáltat
Megfojtottak egy magyar állampolgárságú prostituáltat Olaszországban
Három hónapos kisbaba is kellett a pedofil állatoknak - 84 kisgyermeket szabadítottak ki az emberkereskedők fogságából
Csoportosan erőszakolták meg az anyát, a babáját megölték
Azért nem lépett fel a brit rendőrség a gyereklányokat erőszakoló muszlim hordák ellen, mert „rasszizmus” lett volna
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat