Ma: 2021.04.11. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Bűnözés a nagyvilágban
Korrupt bírókat, ügyészeket és rendőröket ránthat magával a Pini-ügybe belebukott befolyásos ügyvéd
Pestisracok.hu 2021.02.21. 9:38:00

Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt már a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) is nyomoz annak az adócsalás miatt februárban letartóztatott szolnoki ügyvédnek az ügyében, aki a vallomások szerint hatalmas vagyonra tett szert és csápjai országosan is behálózhatták a magyar igazságszolgáltatást. A Főügyészség birtokában csaknem százórányi hangfelvétel van, amin dr. Varga Tamás bírók, ügyészek és rendőrök neveit említi, mint akikkel bűnös viszonyt ápolt és akiknek a segítségével éveken keresztül ügyeket és nyomozásokat tudott befolyásolni. Amennyiben a „Dr. Uzsorának” is nevezett jogász igazat beszél a felvételeken, az súlyos csapást mérhet a magyar igazságszolgáltatásra - írja a Pestisracok.hu.Egy szolnoki ügyvéd, dr. Varga Tamás az elmúlt tizenöt évben törvények felett állt Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de országosan is befolyásos kapcsolatrendszert épített ki, miközben óriási vagyont szerezhetett. A jogász édesanyja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze volt, így talán nem véletlen, hogy az ellene indult NAV-eljárás a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség felügyelete mellett zajlik. A szolnoki jogászt a Piero Pini elleni, több százmilliós költségvetési csalás gyanújával indult nyomozásban vették őrizetbe, majd helyezték letartóztatásba adócsalás és más bűncselekmények gyanújával.

Az ügyvédre - és több társára - először 2020. február 25-én csaptak le a NAV pénzügyi nyomozói, az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei és a TEK munkatársai is részt vettek. Az akciónapon 15 helyszínen hajtottak végre kutatást, több mint 600 millió forintot, értékes luxusautókat és ingatlanokat zároltak.

Egy évvel később újabb bűncselekményekkel összefüggésben merült fel a férfi neve. 2021. február közepén bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indítványozta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a szolnoki ügyvéd (és egy másik személy) letartóztatását, mert a gyanú szerint az ügyvéd Németországból behozott luxusautók eladása kapcsán elcsalta az áfát, és zsarolással szerzett meg egy céget, a bűntársa pedig fűrészáru behozatalával kapcsolatban követett el adócsalást.

A sajtóban megjelent korábbi tudósítások szerint tanúk állítják, az ügyvéd hatalmas vagyonra tett szert, ami uzsorakölcsönökből, zsarolásokból és különböző gazdasági bűncselekményekből tevődött össze (az ügyvéd mindezt vallomásában tagadja).

A szolnoki védőről ismerősei azt feltételezték, hogy kapcsolatrendszere miatt soha nem fogja utolérni az igazságszolgáltatás. A védő magabiztosságát jól jellemzi az a hangfelvétel, amelyen hallható, ügyfeleit hogyan készíti fel az egyik kihallgatásuk előtt:

„Meg fogom adni a számotokat, és azon fel fog hívni a nyomozás vezetője (…), én majd, ha úgy jön ki a lépés, mind a két kihallgatáson benn leszek, de ezt mindenki le fogja tagadni. A rendőr sem fog beleírni a jegyzőkönyvbe. Én olyan leszek, mint egy szellem. Ami kell, az el fog hangzani, leírják, és utána én távozom… Van ellenünk egy feljelentés névvel, amivel valamit csinálni kell. Olyan nincs, hogy nem csinálunk semmit. Most ott tartok az ügyben, hogy az NNI nem fog eljárást lefolytatni. Át kell tenni valahova. Azt mondta az ügyész, hogy egy olyan NAV-hoz, ahol az ő fennhatóságuk alá kerül. Akkor nagyon nagy valószínűség szerint senki sem lesz meghallgatva, de ha meg is lesz, akkor is csak tanúként. (…) Ezt az ügyet, fogalmazzunk úgy, hogy most tereljük. (…) Eggyel nincs tisztában (az egyik ellensége), hogy nekem mekkora hatalmam van.”

Úgy tudni, a fenti beszélgetés egy csaknem százórás hangfelvétel része, amit nem a hatóságok, hanem egy magánszemély rögzített több alkalommal, ám a felvétel már tavaly eljutott a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF), amely befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indított nyomozást - egyelőre ismeretlen tettes ellen. A hangfelvétel átadását egy feljelentés előzte meg, amelyben leírták, hogy a szolnoki ügyvédnek milyen befolyásos kapcsolatrendszere lehet a magyar igazságszolgáltatásban. A feljelentés szerint az ügyvéd bűnös kapcsolatban van egy vezető beosztásban dolgozó fővárosi rendőrrel, valamint egy megyei ügyészség „ügyészével, vagy ügyészeivel”. Emellett „bűnös kapcsolatra utaló adatok” hangzanak el - az ügyvéd szájából - a hangfelvételen több bíróság, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vonatkozásában is - áll a feljelentésben, amiben azt is leírták, hogy a befolyásos jogász a rögzített, majd a KNYF-nek átadott felvételeken kijelenti, hogy egyik ellensége csak akkor szabadul a letartóztatásból, ha ő úgy akarja, és ha megadja a tőle korábban felvett uzsorakölcsönét.

A férfi egyébként egy pénzmosási ügy gyanúsítottja és a feljelentő állítja, abban az ügyben „ömlenek (mivel az ügyvéd azóta rács mögé került, ha igaz, csak ömlöttek) a titkos információk” a rendőrségről és a felügyelő ügyészségről az ügyvédhez, aki a hangfelvételen maga sorolja azokat a bizalmas adatokat, amiket csak a nyomozó hatóságtól, vagy az ügyésztől tudhat - olvasható a Pestisracok.hu által is megismert dokumentumban. A feljelenésben arra is rámutatnak, hogy a jogász a pénzmosási ügyben tudott szinte minden előre tervezett nyomozati cselekményről, a megtett feljelentésekről, vallomásokról, azok pontos tartalmáról, illetve titkos információkról, amiket „értekezleteken” meg is osztott a tőle függő gyanúsítottakkal. Ezekről az „értekezletekről” szintén készült hanganyag.

A feljelentésben kitérnek arra is, hogy a szolnoki védő eddig mindent megúszott, emiatt „golyóálló” ügyvédnek is nevezik: például tavaly megszüntettek ellene egy 135 rendbeli uzsora-bűncselekményt, mert alkut köthetett a hatóságokkal, ráadásul ebben az eljárásban érintett volt egy másik, neves ügyvéd is, akiről a felvételeken ugyancsak említést tesz a „Kövér” és a „Dr. Uzsora” gúnynévvel is illetett szolnoki jogász. Az illető felesége az egyik megyei bíróságon dolgozik - jegyzi meg a feljelentő, hozzátéve, hogy a bírónőt és a másik ügyvédet nem vádolja semmivel, ám szerinte a kapcsolatrendszert akkor is vizsgálnia kellene a nyomozó főügyészségnek. Az ügyészségnek átadott dokumentumban az is szerepel, hogy „Dr. Uzsora” tudott egy költségvetési csalás miatt indult nyomozásban született tanúvallomásról is, amiben a tanú terhelően nyilatkozott róla, hangsúlyozva, hogy „uzsora jellegű kapcsolatban van” a Pini-ügybe belebukott jogásszal, majd megemlítette a NAV-os kihallgatóinak: tart „Kövér” bosszújától. Emiatt határozat született arról, hogy a vallomás nem kerül bele a robotzsaru rendszerbe, illetve védelmet is biztosítottak a tanú számára. A feljelentő ugyanakkor megjegyezte a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF), hogy a hangfelvételből kiderül, a védő mégis megtudta, hogy terhelő vallomás született ellene.

Visszatérve a pénzmosási ügyhöz, a feljelentő állítja, abban az ügyben is ki akart „pakolni” az egyik gyanúsított a befolyásos jogász szerepéről, ám szóra sem méltatták, azután sem, hogy önfeljelentéssel élt és egy olyan adócsalási ügyet is fel akart tárni, amiben a szolnoki ügyvéd ugyancsak érintett. „Dr. Uzsora” erről a feljelentésről is tudomást szerzett a felvételek szerint, továbbá azt mondta, hogy a feljelentést át fogják tenni a számára kívánatos nyomozó hatósághoz, ahol majd az őket felügyelő ügyészségtől érkezik az „átirat”, hogy ezzel a feljelentéssel nem kell foglalkozni. A Központi Nyomozó Főügyészséget arról (KNYF) is tájékoztatták, hogy a szolnoki ügyvéd nem egyszer az igazságszolgáltatáshoz tartozó személyeket fizethetett le, legalábbis ő erre hivatkozva kért pénzt többektől. Egyik alkalommal 5000 eurót vett át egyik ügyfelétől, hogy abból majd hatósági embereket veszteget meg védence érdekében.

A Központi Nyomozó Főügyészség egyelőre befolyással üzérkedés miatt nyomoz, azaz, az ügyészek inkább azt feltételezik, hogy a korrupcióra szánt pénzeket „Kövér” maga vágta zsebre és az nem jutott el a „címzettekhez”. Az mindenesetre leszögezhető: egymástól független, a szolnoki ügyvédet jól ismerő források állítják, hogy a férfi hatósági kapcsolatok nélkül nem tudott volna másfél évtizeden keresztül érinthetetlen maradni.

További friss információk
Nagy tételben „öregeztek” Kozák Alexék Észak-Írországban
Több mint kétszázezer pedofil felvételt jelentettek tavaly világszerte
Tíz emeletnyi szajha - ez a „magyar” nő is prostitúció szervezésével kereste meg a mindennapi kokaint Angliában
Sokadik lecke egzotikumra vágyó lánykáknak: megverte, majd megfojtotta a 16 éves bécsújhelyi lányt szír barátja
Innsbrucki lakásában találtak holtan egy magyar prostituáltat
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat