Ma: 2020.07.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Balesetek, tűzesetek, katasztrtófák
Sugárzó anyag Budapesten, három embert kórházba szállítottak
MTI 2011.03.27.

Egy lomtalanítás során sugárzó anyagot találtak Budapesten. Három ember szállítottak kórházba, de senkinek nem történt semmi baja.Sugárzó anyagot találtak egy budapesti lakásban lomtalanítás közben - közölte a rendőrség szombaton. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a helyszínről három férfit és két nőt szállítottak kórházba, de a vizsgálatok azt igazolták, hogy egyiküknek sem történt semmi baja.

Pap Judit, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: dél körül kaptak bejelentést egy lomtalanítást végző cégtől, hogy az I. kerületi Mészáros utcában egy lakás lomtalanítása közben a megengedettnél magasabb sugárzási értéket mértek. A lomtalanítók érzékelték az I. kerületi lakásban a sugárzást és értesítették a kerületi rendőrkapitányságot - számolt be az esetről a hírTV tudósítója is. Az egyik lomtalanítónál lévő Geiger-Müller számláló jelzett.

A rendőrség a helyszínt biztosította a katasztrófavédelem kiérkezéséig. A katasztrófavédők mérései szintén igazolták a magasabb sugárzási értéket. A sugárbiológiai intézet munkatársa szerint a műszernek minimális a veszélyességi foka.

Ezután értesítették az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetet, az gondoskodik a sugárforrások elszállításáról további vizsgálatok céljából - tette hozzá a rendőrség sajtóügyeletese. Az intézet munkatársai megállapították, hogy egy műszer jelzett a lakásban, ahol egy tavaly elhunyt professzor több műszere is megtalálható volt. Az anyagot a hírTV információi szerint már elvitték a helyszínről.

Az ÁNTSZ OSSKI Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálata (OSKSZ) a helyszínre érkezve megállapította, hogy csaknem húsz olyan műszertartozék van a lakásban, amelyek mindegyike alacsony aktivitású mértékben sugárzó forrás - közölte Turai István, az OSKSZ vezetője.

A sugárzó tárgyakat egy hagyaték felszámolása közben találták. A szerencsés véletlennek köszönhetően a lakás kiürítésében részt vevők egyikénél radióaktivitást mérő műszer volt, amely a lakásba lépve azonnal jelzett. A tárgyak egy tavaly elhunyt, valamikor vákuumtechnikával foglalkozó professzor gazdag műszaki gyűjteményének részei. A mérések azt igazolták, hogy a műszaki alkatrészek olyan csekély mértékben sugároznak, amely egészségkárosodást nem okozhat vagy okozhatott.

További friss információk
Öten meghaltak és négyen életveszélyesen megsérültek Balatonfőkajárnál
Süttői tűz: emberölés gyanújával nyomoz a rendőrség
Bedrogozva okozott halálos közlekedési balesetet
Jogosítvány nélkül, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt okozott halálos közlekedési balesetet az Elit Taxi sofőrje, akivel szemben felmerült a kábítószer-fogyasztás gyanúja is - a rendőrség őrizetbe vette a férfit
Cserbenhagyás miatt keresik a nyíregyházi rendőrök (fotó)
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat