Ma: 2020.08.12. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Balesetek, tűzesetek, katasztrtófák
4,8-as erejű földrengés volt a Dunántúlon - Budapesten is házak rongálódtak meg, sokan pánikba estek
index.hu 2011.01.30.

Szombaton késő délután, háromnegyed hétkor Budapesten, illetve a főváros környékén több helyen földmozgásról számoltak be olvasóink. A Twitter bejegyzései szerint Székesfehérváron, Pécsen és Veszprémben is érezni lehetett a rengést, ami 5-10 másodpercig tartott. Személyi sérülésről egyelőre nem ékezett bejelentés a Katasztófavédelemhez, de Budapesten, Oroszlányban és Vértessomlón is kárt okozott épületekben.A GFZ Potsdam - Earthquake Bulletin adatai szerint az epicentrum Budapest és Győr között nagyjából félúton, Oroszlány környékén volt, a rengés ereje a Richter-skála szerint 4,8 volt. A rengést észlelte az amerikai USGS szeizmológiai központ is. A svájci SED szeizmológiai központ 4,5-ös értéket mért, az adataik szerint a rengés forrása 20 kilométeres mélységben volt. Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központban műszerei a rengés középpontját Székesfehérvártól 33 kilométerre, északnyugatra, Oroszlánytól 6 kilométerre, északkeletre jelezték.

Budapesten több helyen az utcára menekültek a lakók a panelházakból. A rengést Szlovákia déli részén, és Pozsonyban is észlelték.

A mentőket egyelőre sehová sem riasztották a földrengés miatt - mondta el a Független Hírügynökségnek Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese.

Petróczi Tímea az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek elmondta, a dunántúli megyékből és Budapestről is folyamatosak a telefonok, személyi sérülésről azonban egyelőre nem érkezett bejelentés. A hamadik kerületben két épület fala is megrepedt, Oroszlányban két épület, Vértessomlón egy épület megsérült. A tűzoltók és a társhatóságok jelenleg is a helyszínen vannak. A harmadik kerületben komolyabban a Huszti úton egy 11 emeletes panelház szerkezete sérült meg, és Oroszlányban is egy panelházban okozott kárt a rengés. Székesfehérváron szontén egy tízemeletes panelház egyik lakásából jelentették belső repedések megjelenését.

A budapesti XI. kerületben, a Gazdagréti úton egy 10 emeletes épület sérült meg, a lépcső megrepedt, és egy-két lakás konyhájában és a szobájában is törés látszik a falon a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság tájékoztatása szerint. Az épületet statikusok vizsgálják.

Az epicentrumhoz legközelebbi településen, Kecskéden erős rengéseket éreztek, és több házon is kisebb repedések keletkeztek, de személyi sérülésről innen sem érkezett hír.

Az ilyen erejű földrengéseket gyakran követnek utórengések, amelyek az első földmozgásnál általában gyengébbek. Ilyet most egyelőre nem regisztráltak a szeizmológusok. Az MTA GGKI szeizmológiai osztályának weboldala, a foldrenges.hu a rengés után néhány perccel túlterhelődött, és elérhetetlenné vált.

Tarlós István főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal; egyelőre nem tartják indokoltnak a védelmi bizottság összehívását, de a Budapesti Közlekedési Központon még az éjszaka megvizsgálja a fővárosi hidakat és aluljárókat, érte-e őket valamilyen sérülés - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója.

A földrengések erejét mérő Richter-skála logaritmikus, egy pont különbség tízszeres eltérést jelent a rengés energiájában. 4-5-ös érték között a rengés gyengének, de már érezhetőnek számít. A legutóbbi ilyen erejű földmozgás Magyarországon az 1985-ös berhidai volt. Tavaly augusztusban Miskolc környékén és Baranyában mozdult meg háromszor a föld, egyébként a magyar átlag nagyjából 5-10 érezhető, és 100, csak az obszervatóriumok műszerei által regisztrált rengés évente.

További friss információk
Öten meghaltak és négyen életveszélyesen megsérültek Balatonfőkajárnál
Süttői tűz: emberölés gyanújával nyomoz a rendőrség
Bedrogozva okozott halálos közlekedési balesetet
Jogosítvány nélkül, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt okozott halálos közlekedési balesetet az Elit Taxi sofőrje, akivel szemben felmerült a kábítószer-fogyasztás gyanúja is - a rendőrség őrizetbe vette a férfit
Cserbenhagyás miatt keresik a nyíregyházi rendőrök (fotó)
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat