Ma: 2019.07.31. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Vörösiszapper: a vádlottak felmentését kérték a védők
Magyar Idők 2018.11.09. 9:36:00

Bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését öt védő, csütörtökön, a vörösiszapperben elmondott perbeszédében. Két vádlott felmentésével az ügyész is egyetértett, miközben a többi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. Ma folytatódik a per a Győri Törvényszéken a megismételt elsőfokú eljárásban - írja a Magyar Idők.A vörösiszapper néven ismertté vált büntetőügyben csütörtökön a védői perbeszédek kezdődtek a Győri Törvényszéken, a megismételt elsőfokú eljárásban, és a IX., XII., XIII., XIV. és XV. rendű vádlottak védői mondták el védőbeszédeiket. A vádlottak a katasztrófa idején valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak, a tizenöt vádlott között van a cég több jelenlegi és egykori vezetője - az elsőrendű vádlott Bakonyi Zoltán vezérigazgató -, továbbá egy gátőr is.

A IX. és a XII. rendű vádlott védői tegnap csatlakoztak az ügyészi indítványhoz, és a vádlottak felmentésére tettek indítványt. Ugyanakkor az ügyészi indítvánnyal szemben nem bizonyítottság hiányában, hanem bűncselekmény hiányában indítványozták a felmentést. Fejes Péter ügyész szerdai perbeszédében kifejtette: a tárgyalásokon felvett bizonyítás után a IX. és a XII. rendű vádlottnak a bűnösségét nem látja megállapíthatónak, ezért az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában a felmentésüket indítványozta.

A XIII., a XIV. és a XV. rendű vádlottak védői pedig a vádlottak bűncselekmény hiányában történő felmentésére tettek indítványt. A védők vitatták a vádirat védencükre vonatkozó kitételeit.

A bizonyítási eljárás alapján Fejes Péter ügyész szerdán részletesen kifejtette, hogy bár a gátszakadást szenvedett X-es kazetta létesítésénél tervezési és kivitelezési hiányosságok előfordultak, az üzemeltetők azonban a későbbiekben nem tettek mindenben eleget jó karban tartási kötelezettségeiknek. 2010 tavaszán nyilvánvalónak kellett lennie számukra, hogy a X-es kazettával nincs minden rendben. Saját előírásukat is megszegve túlzott mennyiségű vizet tartottak benne. A sok víz tárolása és annak magas lúgkoncentrációja az altalaj tönkremenetelét felgyorsította.

Abban is mulasztottak, hogy a kazetta északi fala süllyedésének okait nem vizsgálták ki, és anélkül egyenlítették ki a szintet, hogy feltárták volna annak hatását. Hozzátette, az északi falon 2010 nyarán megjelent, szivárgásra utaló elszíneződéssel nem foglalkoztak. A tervezési, kivitelezési és ellenőrzési hiányosságok miatt előállt katasztrófahelyzetbe a vádlottak nem avatkoztak be, a veszély felismerését követően az értesítési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Az ügyész a vádlottak bűnösségének kimondását különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntettében, halált előidéző gondatlan közveszély okozásának vétségében, gondatlanságból elkövetett károsítást eredményező környezetkárosítás vétségé-­
ben, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétségeiben és a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettében indítványozta. Kilenc vádlottra fegyházbüntetést, négy vádlottra fogházbüntetés kiszabását kérte.

A vádirat szerint a Mal Zrt. X. számú vörösiszap-kazettájának fala 2010. október 4-én kiszakadt, amelynek következtében lúgos, maró hatású víz és (vörös)iszap ömlött ki, s közveszélyt előidézve elöntötte Kolontár községet, majd Devecser várost, elszennyezte a Torna-patakot és a Marcalt. Bár tíz ember vesztette életét a katasztrófa során, a vádirat 8 ember halálát, 227 ember sérülését nevezi meg veszteségként, valamint többmilliárdos anyagi kárt. Két ember halálát a vizsgálatok szerint nem a katasztrófa okozta.

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat