Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Régi idők nagy bűnügyei
Közpénzcsapolás: 450 ezerért állítottak fel műanyag hulladékpalackokkal „feldíszített” karácsonyfát, 500 ezerért szerveztek önkéntes szemétszedést Tamásiban
Privatkopo.hu 2019.11.20. 16:50:00

Műanyag hulladékpalackokkal „feldíszített” karácsonyfa 450 ezer forintért, önkéntes, semmilyen költséggel nem járó szemétszedés megszervezése 500 ezer forintért. A város önkormányzata szerint ez teljesen rendben van. Az érintettek hallgatnak. Így oldják meg a közpénzek gyors, ugyanakkor teljesen hatástalan elverését Tamásiban.A Tolna megyei kisváros, Tamási TOP-2.1.2-15-TL1-2016-00003 számú, „Városi zöld területek revitalizációja és épületek megújítása - zöld város” elnevezésű pályázata mintegy 450 millió forint támogatásban részesült 2016-ban a „Széchenyi 2020” uniós fejlesztési program keretében.

Tamási Város Önkormányzata képviseletében Porga Ferenc polgármester megbízási szerződést kötött a Tamási Szabadidő és Sport Egyesülettel (képviselő: Cseke István elnök), mint megbízottal a fejlesztési projekt keretében megvalósítandó „Soft programok szervezése ellátásával”, amelynek ellentételezéseként - négy részletben - összesen nettó 5 millió 135 ezer forint megbízási díjat fizetett az egyesület részére.

A Privatkopo.hu bűnügyi portál birtokába került dokumentumok tanúsága szerint a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület 2018 decemberében 450 ezer forint kiadást tüntetett fel az elszámolás során „Készíts karácsonyfát szelektív hulladékokból” címszó alatt. A „remekművet” a Würtz Ádám általános iskola udvarán állították fel.


Amellett, hogy a műanyag hulladékpalackokkal „feldíszített” fa a karácsonyi ünnep meggyalázása, az „alkotás” szemügyre vétele kapcsán az emberben megfogalmazódik a praktikus kérdés: mi került ezen majdnem félmillió forintba?

Ezzel a kérdéssel kereste meg a bűnügyi portál a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület elnökét, Cseke Istvánt és alelnökét, Cseresznyés Balázst, akik a kérdést válasz nélkül hagyták. Tamási Város Önkormányzata nem volt ilyen szőrszálhasogató: „csont nélkül” elfogadta a 450 ezer forintos „előállítási árat”.

Ugyancsak az elszámolás költségtételei között található egy 500 ezer forintos kiadás, amely a „Szemétszedési akció a Civilszervezetek közreműködésével” elnevezés mellett szerepel.

A Tamási Szabadidő és Sport Egyesület 2019. március 23. napjára önkéntes szemétszedést szervezett - és most következik a lényeg - az országos „Teszedd” akció keretén belül. A március 18. és 24. nap közötti időszakban bárki jelentkezhetett önkéntes szemétszedőnek vagy helyi koordinátornak a „Teszedd” akció honlapján (szelektalok.hu). A szervezők a jelentkezőknek térítésmentesen biztosítottak kesztyűket és szemeteszsákokat, illetve gondoskodtak az összegyűjtött hulladék elszállításáról is. Ebbe a nemes kezdeményezésbe „csatlakozott be” a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület, regisztráltak az említett honlapon, és így minden, a szemétszedéshez szükséges eszközt ingyen megkaptak.

Ezzel az ügyes húzással sikerült elérniük azt, hogy noha a hulladékgyűjtéssel összefüggésben nem keletkezhetett költségük, mégis elszámoltak a szervezésre 500 ezer forintot. A Privatkopo.hu szemétkérdésben is megkereste az egyesület vezetőit: a tájékoztatásukat kérte arra vonatkozóan, hogy milyen konkrét költségei merültek fel a szervezetnek az akció lebonyolításával kapcsolatba - de válasz ebben a témában sem érkezett. Így nem tudni, milyen számlákkal igazolták az önkormányzat felé a közel félmillió forintos kiadást.

Btk. 396. § (1) a költségvetési csalás elkövetője:

Aki

a) költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vagy költségvetésből származó pénzeszközök vonatkozásában mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy a valós tényt elhallgatja,

b) költségvetésbe történő befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, vagy

c) költségvetésből származó pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel,

és ezzel egy vagy több költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz.

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat