Ma: 2018.11.15.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Pártállami időkre emlékeztető Házirend a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft-nél - így fojtják el a kritikus hangokat Pécsiék
Privatkopo.hu 2017.12.06. 12:42:00

2016-2017-ben kilenc lótulajdonost és/vagy hajtót tiltott ki a Kincsem Park területéről Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezetője. Az állami tulajdonban álló társaság úgynevezett Házirendjének 9., kitiltást szabályozó pontja a pártállami időkre emlékeztet. Ha akarom, vemhes, ha akarom, nem vemhes…„A Kincsem Nemzeti Kft. a jelen házirendben, illetve annak mellékletét képező Látogatási Szabályzatban foglalt szabályokat megsértő, továbbá a versenyszervező, a versenyközegek, illetve a lóversenyzés és a fogadásszervezés jóhírét veszélyeztető vagy sértő magatartást tanúsító személyeket kitiltani. Ilyen magatartásnak minősül többek között, ha nagy nyilvánosság előtt (különös tekintettel Facebook-on, illetve egyéb közösségi médiafelületeken, internetes fórumokon, lóversenyzéssel foglalkozó oldalakon) a Versenyszervezőre, illetve Versenyrendezőre vagy bármely versenyközegre a tevékenységét becsmérlő, rágalmazó, sértő, személyeskedő, valótlan tartalmú nyilatkozatokat tesz közzé, ilyen tartalmú véleményt hoz nyilvánosságra, illetve a lóversenyzés hagyományaihoz méltatlan magatartást tanúsít.”

A Házirend 2017. július 31. napján lépett életbe, aláírója Pécsi István ügyvezető.

Sem a Házirend, sem a hivatkozott Látogatási Szabályzat nem határozza meg pontosan, mi számít „a versenyszervező, a versenyközegek, illetve a lóversenyzés és a fogadásszervezés jóhírét veszélyeztető vagy sértő magatartás”-nak. A Házirendben ugyan megjelölnek néhány rendkívül „súlyos bűnt”, amelyek azonban egyrészt értelmezhetetlenek, másrészt a szabad véleménynyilvánításhoz való alapjogot korlátozzák.

Ugyan mi köze van a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. versenyfelelősének vagy ügyvezetőjének ahhoz, hogy - tegyük fel - egy versenyló tulajdonos, a szabadidejében, a Facebookon lehülyéz vagy gyagyásnak titulál egy másik versenyló tulajdonost? Az égvilágon semmi. A lótulajdonosok és hajtók nem alkalmazottai a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft-nek. Továbbá: a közösségi portálon való negatív tartalmú megnyilvánulás nem kapcsolható sem a lótulajdonosi, sem a hajtói tevékenységhez - MAGÁNVÉLEMÉNY. Amellyel szemben magánvádas bírósági eljárásban lehet jogorvoslatot kérni. Más módon nem.

(Felmerül a kérdés, amennyiben a lóversenysportot irányító cég egyik vezetője matt részegen tartózkodna/fetrengene a Kincsem Park területén, versenynapon, munkaidőben, az a lóversenyzés hagyományaihoz méltó magatartásnak minősülne-e?)   

Ki vagy kik dönti(k) el, hogy mely megnyilvánulás számít „becsmérlőnek, rágalmazónak, sértőnek, személyeskedőnek, valótlan tartalmúnak”? A korábban bűncselekménybe keveredett bukott rendőr, Harazin Tibor versenyfelelős? Netán a lovászból, majd szpíkerből lett ügyvezető, Pécsi István? Amellett, hogy egyikük sem rendelkezik jogász végzettséggel, a rágalmazás és a becsületsértés vétség elkövetését kizárólag bíróság állapíthatja meg. Harazin és Pécsi semmiképpen.

Mindazonáltal egy megnyilvánulás tartalma attól még lehet valós, hogy netán „személyeskedő” vagy „sértő” a címzett számára, hiszen meg lehet sértődni azon is, ha valakire azt mondják: „alkalmatlan a feladatra, amivel megbízták”. Ahogy Hofi Géza mondta anno: „Aki megsértődik, sértődjön meg…”

Tovább haladva ezen a „nyomvonalon”: amennyiben a bíróság jogerősen elítél lótulajdonost és/vagy hajtót a közösségi médiában elkövetett rágalmazásért vagy becsületsértésért, milyen alapon bünteti kitiltással - ugyanazon tettéért - még egyszer a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. vezetése? A nevezett cég nem hatóság, egyetlen törvény vagy kormányrendelet sem hatalmazta fel hatósági jogkörrel. A vonatkozó szabályok egyébként sem a lótulajdonosoktól, sem a hajtóktól nem követelnek meg „tiszta” erkölcsi bizonyítványt, így érthetetlen, mire alapozva tilthatnak ki a Kincsem Park területéről rágalmazás vagy becsületsértés vétségét elkövető személyt vagy személyeket.

Egyébként néhány éve még megkövetelték a büntetlen előéletet az idomároktól és a hajtóktól, de egy kétes hírű, a börtönt többször megjárt, ennek ellenére a Kincsem Parkban komoly befolyással rendelkező idomár-hajtó érdekében „ejtették” a büntetlen előéletre vonatkozó kitételt.

Sportrendezvények látogatásától, valamint sportlétesítménybe való belépéstől a Büntető törvénykönyv (Btk.) 58. paragrafusa alapján a bíróság - bűncselekmény elkövetése miatt - tilthatja el az elkövetőt.

"Btk. 58. § A sportrendezvények látogatásától való eltiltás. A kitiltás

58. § (1) A bíróság az elkövetőt a sportrendezvényen való részvétel, az odamenetel vagy az onnan történő távozás során a sportrendezvénnyel összefüggésben elkövetett bűncselekmény miatt eltilthatja

a) bármelyik sportszövetség versenyrendszerében megrendezésre kerülő sportrendezvény látogatásától, vagy

b) bármelyik sportlétesítménybe való belépéstől, amikor az valamely sportszövetség versenyrendszerében megrendezett sportesemény helyszínéül szolgál.

(2) Az eltiltás legrövidebb tartama egy év, leghosszabb tartama öt év.

(3) Az eltiltás tartama az ítélet jogerőre emelkedésével kezdődik. Ha a sportrendezvények látogatásától való eltiltást szabadságvesztés mellett szabják ki, annak tartamába nem számít bele az az idő, amely alatt az elítélt a szabadságvesztést tölti, illetve amíg kivonja magát a szabadságvesztés végrehajtása alól. Ha a feltételes szabadságot nem szüntetik meg, a feltételes szabadságon töltött időt a sportrendezvények látogatásától való eltiltás tartamába be kell számítani."

Az ügyvezetőnek tehát arra van jogosítványa, hogy ha olyan cselekményt észlel, amellyel kapcsolatban felmerülhet bűncselekmény gyanúja, akkor feljelenti a feltételezett elkövetőt és hivatalos eljárás során az arra illetékes hivatalos szerv megállapítja, hogy tényleg történt-e olyan bűncselekmény, amelynek a kitiltás következménye lehet.

A Privatkopo.hu több forrásból úgy értesült, hogy a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. vezetése a Kincsem Parkból történő kitiltással fenyegeti azokat a lótulajdonosokat, idomárokat és hajtókat, akik a közösségi portálon olyan újságcikkeket osztanak meg, amelyekben a társaságot, annak vezetését kritizálják.

Kiskirályok a magyar lóversenysportban. Meddig még?

(folytatjuk)

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat