Ma: 2020.05.25. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Igazságügyi szakértő: „amennyiben a gyermekek az anyához érzelmileg közelednek, jelzik, hogy az anyához szeretnének kerülni, fizikai és érzelmi retorzióban van részük, az apa, illetve az apa jelenlegi élettársa őket bántalmazza” - a gyámhivatal „természetesen” nem intézkedik
Privatkopo.hu 2019.02.12. 17:49:00

Gabriella és három kiskorú gyermeke kálváriájáról már több alkalommal beszámolt a Privatkopo.hu. Emlékeztetőül: a bíróság azért biztosított kizárólagos szülői felügyeleti jogot az apának, mert úgy ítélte meg, hogy az anya a férfi ellen neveli a gyermekeket, noha az asszony minden kapcsolattartás alkalmával arra felkészítve akarta átadni neki a kicsiket - ám ők számos alkalommal nem kívántak az apa tartózkodási helyén aludni, vele több napot együtt tölteni. Hogy ennek mi lehetett az oka, azt érdemben senki nem vizsgálta. 2018. november 5-én brutális rendőri fellépéssel szakították el a kicsiket az édesanyjuktól…                                                       (Fotó: illusztráció)

„Legalább húsz rendőr pillanatok alatt megszállt bennünket, a három gyerek háromfelé szaladt, a legkisebbet, aki kevésbé tudott futni, három nagydarab rendőr és egy nő szabályosan a földre teperte, és nem akarták engedni, hogy a sikítozó, síró kislányt ölbe vegyem és megvigasztaljam” - elevenítette fel a tavaly november eleji eseményeket a bűnügyi portálnak a gyermekek nagymamája. „A kicsi bepisilt ijedtében, a rendőrök nem hagyták, hogy a pisiben ázó gyereket elvigyem átöltözni, Órákon át a szabadban, a földön ültem vele, egy takarót tudtam köré tekerni, amit a kocsiból vettem ki. A nagyobbik kislányt kilométereken keresztül üldözték, amíg a megfáradt gyereket meg tudták fogni, aki addigra már szintén bepisilt félelmében.”

Az előzmények:

Döbbenet: három gyermeket akar elszakítani a bíróság az édesanyjuktól, miközben az apával szemben felmerült a gyanú, szexuálisan bántalmazhatta a kicsiket

http://www.privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=joghalo&AN=gabriella&MN=hirmix&LN=hungarian

„Gyermekvédelem” Magyarországon: a rendőrség „félrenyomozott”, a gyámhatóság a segítséget kérő anya ellen fordult

http://www.privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Joghalo&AN=gabriellaugy&MN=Joghalo&LN=Hungarian

Brutális rendőri fellépés Jászberényben: kisgyermekeket fogtak el a zsaruk, a kicsik félelmükben összepisilték magukat

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Joghalo&AN=brutalisakcio&MN=Joghalo&LN=Hungarian

A fiatal anyuka most ismét megkereste a bűnügyi portált, mert úgy érzi, gyermekei súlyosan veszélyeztetve vannak, és ezt - a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi Osztály megbízásából 2019. február 3-án készült - igazságügyi szakértői vélemény is egyértelműen alátámasztja.

„Idén januárban fordultam az egri gyámhivatalhoz, mivel a gyerekek a kapcsolattartások során elmondták, hogy az apjuk és annak élettársa rendszeresen - fizikailag és lelkileg - bántalmazza őket” - tájékoztatta a bűnügyi portált Gabriella. „A két nagyobbik többször is arról számolt be, hogy a legkisebbet, a 6 éves kislányt az apja átvitte a másik szobába és megverte, hallották, ahogy sikoltozott közben. A nagyobbakat inkább lelkileg terrorizálja az apa, aki elmondja őket mindenféle szarnak, szó szerint, és folyamatosan bünteti őket. A gyerekeknek egyáltalán nincs játékuk, csak a számítógépen játszhatnak. Amikor az apa megkapta az igazságügyi szakértői véleményt a gyámhatóságtól, bosszúból letörölte a gépről egyikük kedvenc játékát, azzal a megjegyzéssel: „ezt magadnak köszönheted”. A gyerekek rosszul érzik magukat az apánál, a kapcsolattartások idején ömlik belőlük a panasz.”

Más problémák is felmerültek. Gabriella szerint a gyermekek szemmel láthatóan lefogytak, rosszul tápláltak. „A 6 éves Csenge tavaly júniusban 122 cm. magas és 20 kg. súlyú volt. Idén januárban 128 cm. magassághoz már csak 17 kg. testsúly párosult. De a másik kettőnél is egyértelműen látszik, hogy több kilót vesztettek a korábbi testsúlyukból. Kilátszanak a bordáik. Réka arra is panaszkodott, hogy az apja nem engedi, hogy szendvicset vigyen tízóraira az iskolába. A gyermekeim mindig jó étvágyúak voltak, most viszont néhány falat elfogyasztása után már azt jelzik, hogy jóllaktak, nem bírnak többet enni. Valószínűleg beszűkült a gyomruk.”

Az anya azt is elmondta, hogy a gyermekek elhanyagoltan, szennyezett öltözékben járnak iskolába, óvodába, a ruhákat általában egy hétig viselik. A tanulással is problémáik vannak. „Réka majdnem kitűnő tanuló volt korábban, talán két 4-es osztályzata lehetett, most megbukott félévkor matematikából, és az értesítőjében több 2-es és 3-as osztályzat is szerepel” - jegyezte meg Gabriella.

Januárban egyébként az apa - aki korábban másfél hónapig megakadályozta, hogy a kicsik találkozhassanak az édesanyjukkal - is a gyámhatósághoz fordult, azt kérte, hogy vonják meg a kapcsolattartás lehetőségét az anyától, azaz a jövőben egyáltalán ne láthassa a gyermekeit.

A Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi Osztály felkérésére készült igazságügyi szakértői vélemény az alábbi releváns megállapításokat tartalmazza.

„Mind az édesanya, mind az édesapa mutat érzelmi kötődést a gyermekekhez, ugyanakkor az anya érzelmi kötődése intenzívebbnek tekinthető, mélyebb érzelmet mutat. Az apa esetében érzelmi távolságtartás figyelhető meg, illetve a gyermekek sem közelednek érzelmileg az apához.”

„A gyermekek az apától érzelmileg elfordulnak, az anyához közelednek intenzívebben, illetve érzik az anya érzelmi hiányát. Az apa a gyermekek jelen állapotában nem képes a gyermekek számára az érzelmi stabilitás biztosítására.”

„Az apa vonatkozásában aktuálisan a gyermekek beszámolnak arról (Réka, Attila), amennyiben az anyához érzelmileg közelednek, amennyiben jelzik azt bármilyen hivatalos helyen, hogy az anyához szeretnének kerülni, fizikai és érzelmi retorzióban van részük, az apa, illetve az apa jelenlegi élettársa őket bántalmazza. Az ilyen típusú magatartás alkalmas arra, hogy a gyermekek, érzelmi, értelmi, erkölcsi fejlődését súlyos mértékben veszélyeztesse. A bántalmazás vonatkozásában a gyerekek beszámolója élményszerű, érzelmi reakciói adekváltak. Nem utalnak a gyermeki beszámolók a bántalmazás vonatkozásában más felnőtt személy befolyásoló hatására.”

„Anyai ellennevelés nem észlelhető. Ugyanakkor a gyermekek által elmondottak apai ellennevelésként értelmezhetők, illetve az apa lényegében jelzi a szakértő számára is, bár törvényes úton, de mindent megpróbál megtenni azért, hogy az anya ne rendelkezzen kapcsolattartással a gyermekek vonatkozásában. Ebben az értelemben az apa törekvése az anyának a gyermekek életéből való kizárására elidegenítő, ellennevelő magatartásnak minősül.”

„A fentiekből adódóan a súlyos érzelmi, morális veszélyeztetés apai oldalról pszichológiai értelemben véleményezhető, ezért javasolt a gyermekek apai családból való kiemelése. (…) Amennyiben a kirendelő gyámhivatal úgy dönt, hogy súlyos veszélyeztetés kérdésében büntetőjogi eszközökkel él, esetlegesen a nyomozó hatóság felé feljelentést tesz, javasolt az apai kapcsolattartás szüneteltetése a büntetőeljárás végéig.”

„Az anyai kapcsolattartás szüneteltetése nem javasolt, a gyermekek kifejezetten vágynak az anyával való együttlétre, az anyai családból való kiszakítást és annak módját (rendőri intézkedés) erős traumaként élik meg, ezen traumatikus tényezőket oldja az anyával való kapcsolattartás, személyes találkozás. Az anyától való elszakadás a gyermekek további károsodását okozhatja.”

Van tehát egy igazságügyi szakértői vélemény, amely a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi Osztály felkérésére született. Azaz: nem egyik vagy másik szülő magánkezdeményezésére. Azonban ez a markáns, egyértelmű szakvélemény sem mutatkozik elégségesnek ahhoz, hogy az egri gyámhivatal munkatársai eleget tegyenek a kötelességüknek és - kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanújával - feljelentést tegyenek az illetékes bűnügyi szervnél.

Az elmúlt években számos, gyermekéleteket követelő tragédia következett be a gyámhivatalok „szakügyintézőinek” hanyagsága, nemtörődömsége miatt.

Biztos, hogy ebben az esetben is meg kell várni a jóvátehetetlen esemény bekövetkezését?

„Réka a legutóbbi kapcsolattartás alkalmával azt mondta, őt már az sem érdekli, ha megölik, ha meghal, annyira el van keseredve” - érzékeltette a helyzet súlyosságát az édesanya.

Kapcsolódó riportfilmünk:

https://www.youtube.com/watch?v=peqUggDIio0

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat